Restoranlarda Markalaşma

Restoranlarda markalaşma nedir? Restoranlarda markalaşma nasıl sağlanır? Restoranlarda markalaşmanın önemi nedir?


Butik ya da franchaise, kurumsal ya da değil; ne tip bir yapıya sahip olursanız olun kendi piyasanızı yaratmak ve pazara daha çok dahil olmak için oturmuş bir marka algınızın olması şart. Logonuzdan kurumsal kimliğinize, promosyon ürünlerinizden pazarlama ve iletişim araçlarınıza potansiyel müşteri ve misafirlerinizin aklında canlandırdığınız bir imaj olmalı. Türkiye’deki irili ufaklı bir çok yiyecek&içecek işletmesinin temel problemlerinden olan bu konu maalesef işletmeci ve yatırımcı kanadında yeteri kadar ilgi görmüyor.

Türkiye genelinde 100 binin, İstanbul’da 33 binin üzerinde işletmenin bulunduğu gerek dijital gerekse çevrimdışı bir pazarın içerisinde seçim yapmaya çalışan misafirlerinizin yerine kendinizi koyun ve potansiyel müşterilerinizin sizi nasıl hafızalarına kazıyabileceklerini düşünün. Oturmuş bir kurumsal kimlik elbetteki ikonik bir logo, kolay akılda kalan bir slogan, şık tasarımları olan promosyon ve reklam ürünleri ve diğer etmenlerle mümkün olur. Bununla birlikte pazarlama dilinizi belirlemeniz, misafirlerinize dokunma kanallarının hepsinde ‘kolay bulunabiliyor’ olmanız, misafirlerinize sıcak ve soğuk temaslarınızı önemsemeniz ve dinamik yapınızla ufak ‘wow effect’ler yaratmanız da elzem. Bu bahsettiklerimizin hepsini süreçleştirip, uygulama metotlarını kesinlikle kurumsal kitapçığınıza eklemelisiniz.

Elbette bunları yaptıktan sonra bütçenize en uygun ve geri dönüşü en olumlu olacak reklam kampanyasını seçip pazarlamanızı reklam alt başlığıyla desteklemelisiniz. ‘Kategorinin İlk Akla Geldiği Anda’ misafirlerinizin aklına gelmeniz çok önemli, bu yüzden pazardaki paydaşlarınızdan ve rakiplerinizden ayrıştığınız yerler olduğundan emin olun. İyi bir tasarımcıyla anlaşmanız, ya da profesyonel danışmanlık hizmetlerinden yararlanmanız yararınıza olacaktır. Fakat unutmayın, pazarlama yapmak olasılıklar dünyasını anlamaya ve yönetmeye çalışmaktır. İşletmeniz için en uygun pazarlama planını oluşturmak için onlarca deneme yapmanız gerekebilir. Pazarlama stratejinizi sürdürülebilir olmasına dikkat ederek oluşturun, zira reklam ve pazarlama çalışmalarınız markanız hayatına devam ettikçe eşlik edecek demirbaşlardan biri olacak. Stratejinizi oluşturmak zaman alacaktır. Bunun farkına varın!

Kurumsal Kitapçık Nedir?

Günümüzün veri çağında işletmenizi ilgilendiren her sürecin ve yürütme şekillerinin belirlenmesi son derece önemli. Sürekli gelişen yiyecek&içecek dünyasına ‘kör atışı’ yetişmeniz mümkün olmayacaktır. Bu sebeple işletmenizin logosundan pazarlama stratejilerine, iletişim dilinden kalite ve standartlarına, istihdam politikasından konseptine bütün limit ve sınırlarını belirlemeniz, yazılı kayıt altına almanız ve dosyalamanız son derece önemli. Bu ve bu gibi tüm başlıkların içerik, süreç ve uygulama metotlarını belirledikten sonra kurumsal kitapçığınızı oluşturmuş olacaksınız. Ortalama bir kurumsal kitapçığın 1 ile 2 yıl arasında tam olarak hazırlanabileceğini de söylemeden geçmeyelim.

Birisi “Restoranlarda Markalaşma” üzerinde düşündü

Bir Cevap Yazın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın